Nyttigt påskgodis.

Gjorde förra helgen dessa chokladbollar som har dadlar som grund vilket ger en fast konsistens och god sötma. 
Ska se till att göra dom nu till helgen igen då det är påsk och allt! Alltså, har väldigt svårt för att äta dadlar bara som dem är men när du som här blandar dem med kakao, kaffe och havregryn blir det helt galet gott! Och alltså inte gott för att vara nyttigt, utan godare än vanliga chokladbollar till och med.
 
Ett annat tips, om man nu inte gillar dadlar, är att ersätta dem med torkade fikon.
 
7 st chokladbollar:
1 dl cashewnötter
1 dl havregryn
3 msk kakao
1 msk hampapulver
7 st urkärnade dadlar
2 msk starkt kaffe
1-2 msk vatten
 
Om du har en matberedare så är det bara att mixa alla ingredienserna samman tills det blir en jämn och fast smet. Därefter är det bara att fördela dem i önskad storlek och rulla dem till bollar.
 
Har du som mig istället bara en mixerstav hemma så får du föra i ingredienserna allt eftersom. Börja först med att mixa cashewnötterna tills det är helt finfördelade och fått en mjölig konsistens(täck över skålen med en kökshandduk då du mixar för att undvika att flera nötter hoppar ut), tillsätt sedan havregrynen och mixa samman med nötterna. Blanda ned kakaon och hampapulvret i cashewmjölet tills allt är jämt fördelat.
 
Kärna ur dadlarna och finhacka dem till små bitar som du sedan får röra ned i en skål tillsammans med cashewmjölet. Tillsätt kaffet och vatten, 1-2 msk beroende på hur torr smeten är, och rör runt med en sked eller gaffel tills smeten är helt jämn. Då är det bara att forma dem till bollar!
 
Några utav chokladbollarna rullade jag i kanel(orthört god kombination!) och några andra rullade jag i kakaonibs. Ett tips ifall du vill ha kakaonibs på dem är att blöta chokladbollarna med lite vatten  innan du rullar dem i kakaonibsen, på så vis fastnar dem mycket enklare.
 
Det går att äta dem med en gång men godast blir dem efter en eller två timmar i kylen.
 
 
Bakning, Söta saker, Sött utan socker, Veganskt, Vegetariskt | |
#1 - - Anonym:

fast det är ju inte sockerfritt, vet du itne hur mycket socker tex dadlar innehåller?

Svar: Sant! Utan raffinerat socker borde det ju stå :)
Jennifer Söderlund

#2 - - Ida:

Åh, verkar så himla gott! Måste prova typ nu.

Svar: Ja de är riktigt goda, och enkla att göra dessutom!
Jennifer Söderlund

#3 - - amanda:

Så gott!!❤

Upp